UNESCO Werelderfgoed Japan

Werelderfgoed is een cultureel en natuurlijk erfgoed wat als onvervangbaar, uniek en eigendom van de wereld beschouwd wordt. Bovendien is het van groot belang dat de het erfgoed goed wordt behouden. Plaatsing van een monument op de Werelderfgoedlijst van Unesco levert geen geld op. Ieder land is zelf verantwoordelijk voor bescherming en behoud van de eigen monumenten. Japan heeft drieëntwintig bezienswaardigheden die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Houd deze pagina in de gaten voor alle drieëntwintig bezienswaardigheden in Japan die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan.

Gusuku en aan het koninkrijk van Ryukyu gerelateerde eigendommen

De Gusuku (kastelen) en andere monumenten vertegenwoordigen 500 jaar geschiedenis van het Ryukyu koninkrijk (12e tot 17e eeuw). In totaal tellen de Ryukyu eilanden een keten van 98 kleine eilandjes in de Oost-Chinese Zee. Het meest bekende eiland van deze keten is Okinawa, hier leeft 90% van de bevolking van alle Ryukyu eilanden.

In de 12e eeuw was Okinawa nog een zelfstandig eiland dat beheerst werd door de Ryukyu bevolking en goed zaken deed met buurlanden China, Japan, Korea en gebieden in Zuidoost Azië. De Gusuku waren de politieke en religieuze centra van het Ryukyu koninkrijk.

In de 17e eeuw viel de Japanse Satsuma-clan uit Kyushu het eiland Ryukyu koninkrijk binnen op het eiland Okinawa. Het koninkrijk werd onderdeel van het Japanse shogunaat maar bleef semionafhankelijk. Op die manier kon het zijn handelsbetrekkingen met China onderhouden. In de 19e eeuw werden alle eilanden van het Ryukyu koninkrijk door Japan ingenomen en kwam er een einde aan de Chinese handelsdominantie.

Toch zijn de goed onderhouden ruïnes van de Gusuku kastelen, andere monumenten en heilige plaatsen op Okinawa het stille bewijs van het zeldzame voorbestaan van de eeuwenoude vorm van de unieke cultuur van het Ryukyu koninkrijk.

Mount Fuji

Mount Fuji is met zijn 3.776 meter de hoogste berg van Japan en een internationaal symbool voor Japan. Als sinds de 11e eeuw wordt de Fuji berg weergegeven in de Japanse kunst en de vulkaan is tot de dag van vandaag nog steeds een inspiratiebron voor kunstenaars en dichters.

In de 12e eeuw was Mount Fuji het centrum van ascetisch Boeddhisme. Voor de Japanners is de Fuji vulkaan nog steeds een heiligdom en op de bovenste 1500 meter zijn dan ook verschillende pelgrimsroutes en kraterheiligdommen te vinden.

Een bekend Japans gezegde luidt: “hij die Mount Fuji éénmaal beklimt is een wijs man, hij die twee keer naar boven gaat is een dwaas”. De beklimming van de Fuji berg staat namelijk niet bekend om de mooie route of schoonheid van de natuur. Het is een zware en behoorlijk lange klim, maar toch wordt het elke zomers door duizenden mensen gedaan.

De Fuji vulkaan is nog steeds actief en voor het laatst uitgebarsten in 1707.

Boeddhistische monumenten in de Horyu-ji Area

In Nara ligt het Horyu-ji gebied, dat bestaat 48 houten bouwwerken die in de omgeving van twee tempels staan: de Horyu-ji tempel en de Hokki-ji tempel. Sommigen van deze houten bouwwerken stammen uit de 8e eeuw, daardoor behoren ze tot de oudste bewaard gebleven houten bouwwerken ter wereld. Daarnaast weerspiegelen de bouwwerken een belangrijke periode van de eerste Boeddhistische architecturale invloeden op de Japanse cultuur. Hierdoor werd het Boeddhisme als religie ook geïntroduceerd in Japan.

Horyuji Nara