ikipedia Vietnam

Culinair

Rijst, bamisoep, loempia’s in restaurants in Vietnam

Laten we rijst eten in Vietnam

Rijst is de hoofdvoedsel van Vietnam. Door het hele land ziet u de rijstvelden tussen de rotsen in liggen. Het is zo gebruikelijk om rijst te eten bij elke maaltijd, dat het vietnamese woord voor “rijst eten” een synoniem voor het woord “eten” is geworden ook als er geen rijst gegeten wordt. Naast rijst wordt in Vietnam ook veel noedels gegeten. Vooral in de alom verkrijgbare bami soepen.

De Vietnamese keuken kent een grote variatie in pittigheid en smaak. De Vietnamese gerechten danken hun unieke en subtiele smaak aan de verse kruiden die ze gebruiken. Citroengras, koriander, basilicum, mint, peterselie, knoflook, laksablad, gember en limoen. Vietnamees eten heeft een hoog proteïne en een laag vetgehalte. De meest gegeten vleessoorten zijn varken, eend, kip en rund. Vis is natuurlijk zeer populair in een land met zo veel kust als Vietnam. Zowel zoutwater als zoetwater vissen worden er genuttigd.

Ansjovis smaakmaker Vietnam

In plaats van zout wordt er in Vietnam vissaus gebruikt. De vissaus wordt gemaakt van verse ansjovis die ongeveer een half jaar lang in houten vaten staat. De verse ansjovis wordt samen met zoutwater in de vaten gestopt en de ansjovis begint te fermenteren. Door middel van persen wordt het vocht uit de vis getrokken. Een lichtbruine heldere en pittige saus is het resultaat. Net als bij olijfolie zijn er meerdere persingen, waarvan de 1ste het beste is. Het vissaus wordt Nuoc mam genoemd en is een ingrediënt die niet weg te denken is in elke Vietnamese keuken.

Vietnamese loempia’s gebakken of niet

In Vietnam zijn er twee soorten loempia ‘s, gebakken en ongebakken ( koude variant) loempia. De gebakken loempia’s zijn in Nederland erg bekend. De Vietnamese loempia’s zijn smaller en kleiner dan de Chinese loempia’s. De ongebakken loempia’s zijn een gezonde variant van de gebakken loempia. In de ongebakken loempia’s ( koude variant) zit meestal veel verse kruiden als o.a. verse munt, er worden ook veel verschillende rauwe groenten soms met gekookt vlees of met garnalen in een rol gewikkeld.

Er is ook nog een Saigon-loempia, die in de studentenwereld ook wel Ho Chi Minh-kroket wordt genoemd. De Saigon-loempia heeft een dikkere deeglaag.

Gezond Vietnamees nagerecht

In Vietnam kan je overal op straat de hele dag door zoete snacks, cakes en koekjes kopen. Toch eet men na het eten gewoon fruit als toetje. Er zijn in Vietnam veel verschillende soorten vruchten zoals bananen, mango’s, papaja’s, sinaasappels, kokosnoten en ananas.

De durian en dragon fruit zijn wel de meest opmerkelijke vruchten in de grote variëteit van vruchten in Vietnam. Het lila gekleurde dragon fruit is van binnen wit met zwarte pitjes en ziet er spectaculairder uit dan dat hij smaakt. De durian is op veel plaatsen in Vietnam verboden vanwege de sterke geur die er van af komt. In hotels, treinen en vliegtuigen in Vietnam wordt het mee nemen van een durian niet op prijs gesteld. De meeste mensen vinden de weeige smaak van de durian niet lekker. Maar degene die de durian wel lusten, zijn er juist helemaal verzot op en niet alleen in Vietnam.

Vietnamese Slangenwijn

Vietnam heeft een groot aantal lokale biersoorten o.a. 333, Halida, Hada en Saigon bier. Het is in Vietnam ook mogelijk gewoon Heineken bestellen. Heineken is maar één van de vele buitenlandse soorten bier die u in Vietnam kunt krijgen. In de Mekong delta kunt u de lokale palmwijn proeven.

In Vietnam wordt ook slang gegeten. Ze hebben ook slangenwijn. Dit schijnt heel erg gezond te zijn voor de mens. De vietnamezen geloven dat de slangenwijn goed is voor verschillende lichamelijke kwaaltjes. Hoe giftiger de slang in de fles, hoe sterker de uitwerking.

Frans culinair

U kunt de Franse invloeden nog overal terug zien in het eten van de Vietnamese mensen. Zo kun je in Vietnam bijvoorbeeld kazen, paté en stokbrood vinden. Ook de Frans ingerichte koffiehuizen en restaurants zijn nog overal te vinden.

Natuur

De wonderen van de natuur in Vietnam

Vietnam is een bijzonder land met een bijzondere vorm. Het is heel lang gerekt en is bijna 2000 km lang. Bij de plaats Dong Hoi is Vietnam echter nog maar 50 km breed.

Mekong en Song Hong delta

Het land leeft van de zee en de 2 levensaders de Mekong (moeder der alle rivieren) en de Song Hong (de rode rivier). Beide rivieren lopen uit in enorme delta’s en zorgen voor vruchtbare grond en een goede visopbrengst. In de Mekong rivier leven 3 van de grootste zoetwater vissoorten van de wereld. Er zwemmen in de Mekong rivier zoetwater vissen rond tot wel 3 meter lang.

Door de rijkdom van het land en water heeft dit gebied van oudsher al vele volkeren aangetrokken. Er leven in de delta tegenwoordig dan ook veel mensen dicht op elkaar. Het landschap wordt beheerst door rijstvelden, fruitbomen, kokospalmen, water en vissersbootjes. Deze variatie maakt de Mekong delta dan ook een kleurrijke plek om te bezoeken.

Met een 2, 3 of 4 daagse excursie kunt uw de Mekong delta ontdekken. U bezoekt met verschillende soorten boten de vele authentieke dorpen, drijvende markten en een zeer bijzondere natuur. U vaart met smalle lange kano’s door de kleine kanalen en moerassen Niet vergeten te bukken als u onder de lage bruggetjes door vaart.
Of u zit heerlijk te relaxen op een rivier cruiseboot over de hoofdrivier. Links en rechts de kleine vissersbootjes en in het water spelende kinderen. Bij het zien van een westerling is de aandacht even helemaal op u gericht en wordt u met luid geschreeuw en gezwaai begroet. Bij de 4 daagse excursie vaart u stapsgewijs zelfs tot aan de Cambodjaanse grens. Vanaf de Nui Lang (graf heuvel) kunt u Cambodja zien liggen.

De bergen in het noorden van Vietnam

In het noorden Vietnam tegen de chinese grens aan zijn de hoogste bergen van het land. Hier wonen vele verschillende berg volkeren zoals Hmong en Dao Do. In het weekend is in Sa Pa de liefdesmarkt. Tijdens het boodschappen doen kijken de jongeren flink om zich heen op zoek naar een mogelijke huwelijkskandidaat. In het dorp Pa So kunt u hun cultuur beleven en de mooie traditionele kleding bewonderen op de lokale markt op zondag.

Halong Bay in noord Vietnam

Een ander hoogtepunt in het noorden van Vietman is Halong Bay.Tijdens een excursie naar Halong Bay vaart u tussen de rotsen van het karstgebergte. Zo nu en dan passeert u een drijvend vissersdorp. De dorpen maken gebruik van de luwte van de rotsen om zich te beschermen tegen de grillen van de zee en tyfonen. U waant zich in een sprookje. Als de boot even stopt, kunt u zelf met een kano op ontdekkingsreis. De boot legt aan bij het eiland Cat Ba waar u overnacht.
Dezelfde merkwaardige rotsen als in Halong bay vindt u ook ten westen van Ninh Binh, maar hier staan ze in het land tussen de rijstvelden. Dit gebied wordt dan ook wel droog Halong Bay genoemd.

Vakantie Vietnam, 3000 km strand

Het land heeft een kustlijn van meer dan 3000 km, waarvan vele kilometers zandstranden. Afgewisseld met ruige rotspartijen en riviermondingen. Rond Nha Trang en Mui Ne vindt u de mooiste stranden. Hier bevinden zich vele resorts waar u voor een paar dagen met een heerlijke verse vismaaltijd en een cocosnoot drankje van zon, zee en strand kunt genieten.

Zeldzame diersoorten in de natuurparken Vietnam

In het National park Cuc Phuong kunnen 1 of 2 daagse wandeltochten gehouden worden. Tijdens de 2 daagse wandeltocht bezoekt u enkele Muongdorpen.

Vietnam kent vele diersoorten waarvan enkele zeer zeldzame, zoals de indochinese tijger, de vietnamese javaanse neushoorn en de nevelpanter. In het National Cuc Phuong park bevinden zich 3 dierenopvangcentra het opvangcentrum voor primaten en het opvangcentrum voor civetkatten zijn dagelijks te bezoeken. Voor een bezoek aan het schildpadden centrum moet eerst een afspraak gemaakt worden.

Religie

De verschillende religies in Vietnam

Vietnam is een heel divers land. Het landschap verandert om de kilometer. Er leven 54 bevolkingsgroepen in dit relatief kleine land met al hun eigen gebruiken. En dan natuurlijk nog de verschillen tussen noord en zuid Vietnam door de splitsing in de jaren 1959 to 1975.

De religies in Vietnam zijn al net zo divers als de etnische bevolkingsgroepen en het land. Het socialistische regime streeft atheisme na en religie wordt dan ook niet gestimuleerd. De regering laat de religies vrij, zolang zij niet in strijd met de wet en politiek handelen.

Voorouderverering

Van oudsher bestaat het geloof in het hiernamaals en reincaratie. De vrouw reincareert 9 keer in een nieuw menselijk lichaam en de man 7 keer. Daarnaast leeft de ziel nog door in 3 geestenszielen. De voorouders zijn zeer belangrijk in het dagelijks leven van de vietnamees. Bij elke belangrijke beslissing worden de voorouders geraadpleegd. Dit kunnen familieleden zijn of de oude bewoners van het huis. Dagelijks wordt er wierrook gebrand en wordt er eten geofferd. Overal vind je kleine altaartjes. In huis, in winkels, in restaurants en langs de weg.

Animisme

Animisme is het vereren van geesten in de natuur. Dit kan een heilige berg zijn of een boom. De krachten van de natuur als zon, wind, regen, zee, maan spelen hierbij natuurlijk ook een grote rol. Ook hier vind je overal de wierrook en fruit offers.

Boeddhisme

Toen het Vietnamese boeddhisme zich in de 10de eeuw n.C. openstelde voor invloeden vanuit de voorouderverering en animisme werd het boeddhisme meer verspreid onder de bevolking. Hierdoor zie je in Vietnam een ver gaande vermenging van deze religies.
Verder is in Vietnam het boeddhisme vermengt met de 2 filosofische stromingen Cunfucianisme en Taoisme. Samen worden ze dan ook wel Tam Giao (1 geloof, 3 religies) genoemd.

Confucianisme, de leermeester van 10.000 generaties

De filosoof Confucius benadrukt de in stand houding van de huidige sociale verhoudingen en orde binnen families en binnen de maatschappij. Dit kan in stand gehouden worden door ethische en moralistische principes na te leven. De hierarchie gaat boven alles en iedereen moet zijn plaats hierin kennen. De leer van Confucius werd zeer gestimuleerd door de machthebbers, omdat hun positie in deze leer veiliggesteld werd. De belangrijke positie die onderwijs in Vietnam inneemt heeft het land ook te danken aan het Confucianisme.

Taoisme

Bij het Taoisme is “de weg” het allerbelangrijkste. De mens hoort zonder dwang te leven. Dit doet hij door een eenvoudig en teruggetrokken leven te leiden in harmonie met de natuur. Ambitie, ontwikkelingen en hebzucht zijn hem vreemd. De hele filosofie is gebaseerd op de 2 tegenstellingen yin en yang. Alles in het leven heeft een tegenpool en yin en yang zijn altijd onafscheidelijk.

Cao Dai sekte

Vlak bij Ho Chi Minh in het plaatsje Tay Ninh staat de kleurrijke Cao Dai tempel. Halverwege de jaren 20 van de vorige eeuw tijdens de franse bezetting was er een ambtenaar, die aangespoord door Cao Dai (het hoogste Opperwezen) een nieuw geloof ontwikkelde waarbij hij van alle geloven uit het wetsen en oosten de beste eigenschappen combineerde. Hierdoor zitten er in het CAO Dai geloof elementen uit het boeddhisme, taoisme, confusianisme, christendom, islam, spiritisme en voorouderverering. Via seances komen de priesters in contact met Cao Dai.
We verzorgen een unieke excursie naar de Cao Dai tempel, waar u een mis bij kunt wonen. Niet alleen de tempel is zeer kleurrijk. Ook de priesters zijn gekleed in fraaie gele, rode en blauwen gewaden. Dit bezoek aan de tempel wordt gecombineerd met een bezoek aan de ondergrondse tunnels van de Vietcong.

iki

iki Travels, de Vietnam specialist met een Japanse naam.

Bij de oprichting van iki Travels is iki Travels begonnnen met reizen naar Japan te organiseren. Ondertussen zijn wij ook vertrouwd geraakt met reizen naar Vietnam en hebben wij ons als specialist op Vietnam ontwikkeld. De naam blijft wel japans.

Het Japanse woord “iki”  粋  is ontstaan in de Tokugawa periode in Edo, eind 17e eeuw. Het woord werd gebruikt door de opkomende middenklasse van kooplieden, ambachtsmensen en geisha’s. “iki” staat voor een traditioneel esthetisch ideaal in Japan.

Als je een Japanse vraagt naar de betekenis van het woord “iki” zal hij/zij meestal met de mond vol tanden staan. Het is voor hen niet uit te leggen maar iedere Japanner weet haarfijn wat er mee wordt bedoeld.

De betekenis van “iki” die het meest dichtbij komt zijn woorden als chic, moedig, spontaan, origineel, sober en elegant. “iki” is in ieder geval niet: overdreven gecultiveerd, pretentieus, gecompliceerd, pronkerig, schattig of arrogant.

Geisha wel, samoerai niet

We zouden kunnen zeggen dat iets, iemand of een situatie “iki” is als deze origineel, verfijnd en chic is zonder perfect en gecompliceerd te zijn.

In de Japanse wereld zijn de Geisha’s “iki”. Ze zijn mooi, verfijnd en chic, maar hebben niet de intentie om perfect te zijn. Het zelfde geldt voor de Japanse tempels, tuinen en architectuur.

De Samoerai klasse kon nooit “iki” zijn. Echter, een individuele strijder van deze klasse kon “iki” zijn als hij moedig, sober, elegant en geschoold was.

Het tegenovergestelde van “iki” is “yabo”  野暮 of “busui”  無粋. Dat kan betekenen onbeleefd, ordinair, grof, simpel, luidruchtig, kinderachtig of snobistisch. In Japan vindt men de kantoorslaven klasse ofwel “salarymen” over het algemeen “yabo”.