UNESCO Werelderfgoed Laos

Werelderfgoed is een cultureel en natuurlijk erfgoed wat als onvervangbaar, uniek en eigendom van de wereld beschouwd wordt. Bovendien is het van groot belang dat de het erfgoed goed wordt behouden. Plaatsing van een monument op de Werelderfgoedlijst van Unesco levert geen geld op. Ieder land is zelf verantwoordelijk voor bescherming en behoud van de eigen monumenten. Laos heeft 3 bezienswaardigheden die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan.

Plain of Jars

De Plain of Jars ligt op een plateau in het centrum van Laos. Zijn naam is te danken aan de meer dan 2100 buisvormig stenen potten die gebruikt werden voor begrafenissen in de ijzertijd. De potten en de bijbehorende elementen zijn het meest prominente bewijs van de beschaving uit de ijzertijd.

Tussen 1964 en 1973, tijdens de geheime oorlog, werd de Plain of Jars zwaar gebombardeerd door de Amerikaanse luchtmacht die tegen de noord Vietnamese en Pathet Lao Communisten vochten. De Amerikaanse luchtmacht liet meer bommen vallen op Laos, voornamelijk op de Plain of Jars, dan tijdens hele tweede wereldoorlog. Naar schatting zijn 80 miljoen van de 262 miljoen bommen niet ontploft. De eerste 3 sites van de Plain of Jars zijn veilig gemaakt en kunt u bezoeken. De andere gebieden worden als te gevaarlijk beschouwd vanwege de resterende niet ontplofte bommen.