iki Travels 10 jaar Jubileum interview!

Kom meer te weten over de oprichters van iki Travels, Ko Vermue en Marco Bergschneider. In dit interview blikken ze terug op de afgelopen 10 jaar en spreken over hun verwachting van de toekomst van iki Travels. 

 

Hoe is iki Travels ontstaan?

Wij, twee oude rotten in het vak, kregen na geruime tijd diverse directiefuncties in de reiswereld vervuld te hebben bij o.a. Koning Aap, Corendon en Amorgos weer enorm veel zin om  terug te keren naar onze basis. Dat is; ‘mooie reizen ontwikkelen op plekken waar nog wat te ontdekken valt’. En ook weer zelf met onze klanten in gesprek te komen en met elkaar een onvergetelijke reis samen te stellen…

Op een terras in Zandvoort, is onder het genot van een mooi flesje witte wijn, het idee van iki Travels geboren.

 

Waarom is destijds voor de naam ‘’iki Travels’’ gekozen?

We hebben wel een maand over een naam nagedacht. De naam moest makkelijk te onthouden zijn, makkelijk te spellen zijn, de domeinnaam moest nog beschikbaar zijn en de naam moest vooral uitstralen waar wij voor staan.

iki 粋 is een Japans woord. Het betekent zoveel als moedig, spontaan, origineel en chique elegantie. Dit komt erg overeen met wat bij iki Travels nastreven.

 

iki Travels bestaat 10 jaar. Hoe kijken jullie terug op deze periode?

Toen we net waren begonnen kregen we meteen een enorme tegenslag met de Tsunami op 11 maart 2011 en de problemen met de kerncentrale van Fukushima als gevolg.

We zijn toch doorgegaan met het bedrijf verder te ontwikkelen en zijn er in korte tijd in geslaagd  om DE JAPAN SPECIALIST van Nederland en Vlaanderen te worden. Inmiddels zijn we gespecialiseerd in diverse landen in Azië.

Het is sowieso een hele fijne tijd geweest en we kunnen ook wel zeggen dat het een echt succes is geworden.

 

Op welke manieren heb je iki Travels zien veranderen door de jaren heen?

We begonnen met zijn tweeën bij Marco thuis op de zolderkamer met twee eenvoudige Pc’s en een telefoon. Ondertussen hebben we een mooi kantoor in de Rode Olifant in Den Haag en een enthousiast super professioneel team, dat alle bestemmingen op zijn duimpje kent.

Alles is professioneler geworden, maar we zijn er heel trots op dat we nog steeds dezelfde reizen samenstellen als 10 jaar geleden. Het zijn deze unieke reizen waar we achterstaan, die al onze klanten een unieke beleving geven.

 

Wat was de eerste mijlpaal die jullie met iki Travels behaald hebben?

De eerste mijlpaal was de natuurlijk onze allereerste boeking. Onze klant was een jonge gast, die helemaal into Japanse anime was. Wij hebben een mooie rondreis van 28 dagen voor hem samengesteld. Dat die reis hem goed was bevallen was duidelijk; een  jaar later mochten wij weer een mooie reis naar Japan voor hem samenstellen.

 

Wat was het hoogtepunt in 10 jaar iki Travels?

Wij hebben in 2015 een heel bijzonder project mogen doen. In dit jaar werd in Japan de World Jamboree voor scouts gehouden. Hieraan deden 864 scouts vanuit Nederland mee. Voor de aanvang van de Jamboree hebben wij voor alle 864 scouts een rondreis inclusief één nacht slapen bij een Japans gezin thuis verzorgt. We begeleidden een week lang 19 groepen in 19 bussen met afwisselende bestemmingen door Japan.

https://test.ikitravels.nl/japan/864-tienerscouts-gaan-begeleiders-naar-japan/

 

Het gaat vaak goed met de organisatie, maar natuurlijk krijgen jullie ook te maken met wat mindere momenten. Wat was een moment waar je het misschien wat somber inzag?

We waren net een jaartje met iki Travels bezig toen de kerncentrale van Fukushima ontplofte als gevolg van een tsunami. Toen hadden we in één klap geen verkoopbaar product meer en wisten we ook niet hoe de toekomst van Japan eruit zou zien . We zijn toen begonnen reizen te ontwikkelen naar andere mooie landen zoals Vietnam en Sri Lanka om een alternatief te kunnen bieden.

Gelukkig is het uiteindelijk ook weer goed gekomen met Japan.

 

Waar zien jullie iki Travels over 10 jaar?

We zien al jarenlang dat de automatisering in de reisbranche heel snel gaat. Ons doel is om nieuwe technologie te gebruiken zonder dat we het persoonlijke contact verliezen met onze klanten. Het persoonsgericht adviseren en ontzorgen van onze klanten zal altijd een onmisbare service zijn waarmee we onze klanten op pad kunnen en zullen helpen.

 

Wat kunnen wij de komende jaren van iki verwachten?

We zijn continue bezig onze producten te verbeteren en om te innoveren. Op dit moment werken we aan een exclusief ‘iki Excellent label’ voor de reiziger die gesteld is op wat meer luxe.

Daarnaast gaan we stap voor stap het aantal landen in Azië dat we aanbieden uitbouwen, maar in een rustig tempo zodat we met trots kunnen blijven zeggen dat we op alle bestemmingen de echte specialist zijn en ook echt alles van het land weten.

Ook willen we ons extra inzetten voor meer lokale, duurzame en sociale projecten op onze  bestemmingen.

 

Welke reis die jullie zelf gemaakt hebben, vergeten jullie nooit meer? (waarom)

Marco: Dit is de moeilijkste vraag omdat ik al zo veel fantastische reizen gemaakt heb. Maar ik kies voor mijn laatste Taiwan Hong Kong reis. Taiwan is een klein eiland wat alles heeft, dus je legt geen grote afstanden af. Er is schitterende natuur, strand en fantastisch eten. Ook de overnachting in een enorme tempel was een hoogtepunt.

https://test.ikitravels.nl/reisverslagen/taiwan-en-hong-kong-in-augustus-door-marco/

Ko: Zeker een moeilijke vraag, maar ik kies voor de reis die ik in 2014 samen met Caroline heb gemaakt door Japan. In de 3 weken tijd die ik haar heb meegenomen naar verschillende mooie plekken, is zij overweldigd door de charme van Japan en de Japanse bevolking en heeft zij genoten van het heerlijke Japanse eten, de bijzondere cultuur en de prachtige natuur. Hoe zeer het land soms verschilt van wat wij gewend zijn in Europa, we voelden ons er toch heel erg op ons gemak.

Daarnaast; het meest indrukwekkende dat ik ooit heb gezien in Japan, is het Gouden Paviljoen in de winter; bedekt onder een dikke laag sneeuw in een prachtig aangelegd Japans landschapspark. Het nabij gelegen enorme bamboebos in de heuvels van Kyoto was trouwens ook fantastisch in deze winterse sfeer! 

iki travels Beurs van berlage
iki Travels Vakantie beurs
iki Travels Beurs van berlage 2
iki Travels Beurs Amsterdam
iki Travels Vakantie salon Antwerpen