Duurzaam reizen

Niet alleen zijn geprinte documenten, zoals brochures, in dit online-tijdperk omstreden, alle benodigde inkt en papier maakt het ook nog eens een flinke belasting voor het milieu. Daarom werken wij voornamelijk digitaal. Offertes en reisbescheiden worden via email verstuurd, en onze producten publiceren wij op onze website die wij ook up-to-date houden. Nieuwe producten kunnen deze manier direct worden gepresenteerd zodat iedereen kan zien wat iki Travels te bieden heeft wanneer hij of zij dat wilt.

Hieronder vindt u een aantal tips om duurzaam te reizen en informatie over verschillende organisaties met wie wij samenwerken. Op deze manier dragen wij allemaal wat bij aan het milieu.

GreenSeat CO2 compensatie

GreenSeat CO2 compensatie

iki Travels werkt samen met GreenSeat zodat u de mogelijkheid heeft om groener te reizen. U kunt de CO2-uitstoot van uw reis compenseren en huishoudens in ontwikkelingslanden toegang geven tot duurzame energie. De GreenSeat projecten zorgen voor minder CO2–uitstoot en een verbetering van de leefomstandigheden van families in India en Afrika. Dezelfde hoeveelheid CO2 die uw reis uitstoot wordt via klimaatprojecten elders op de wereld gereduceerd.

Voor maar 12 euro per persoon kunt u een stukje bijdragen aan het verbeteren van het milieu.

Greenseat

Red de zeeschildpadden

Red de zeeschildpadden


The Sea Turtle Association

The Sea Turtle Association is een overkoepelende non-profit organisatie opgericht in 1990 in Japan die samenwerkt met particuliere groepen en individuen. Ze houden zich bezig met de instandhouding van zeeschildpadden en hun leefomgeving. Daarbij helpen en financieren ze bij de ontwikkeling van onderzoeks- en beschermingsprojecten.

De kustlijn van Japan is één van de belangrijkste broedplaatsen voor de zeeschildpadden in het noordelijke deel van de stille oceaan. In deze gebieden worden onderzoeken en beschermingsprojecten al een tijdje uitgevoerd, maar hier komen verschillende problemen bij kijken. Het grootste probleem is de verslechtering van het milieu. Veel natuurlijke stranden zijn de afgelopen jaren vernietigd. De Sea Turtle Association ondersteunt daarom ook bij de hulp om deze stranden te herstellen door onder andere de lichtvervulling in te perken. Ook financieren ze de ontwikkeling van zeeschildpad vriendelijke netten. Verdrinking door netten is namelijk de grootste doodsoorzaak van de zeeschildpad.

De Sea Turtle Association heeft naast financiering van projecten als doel een medium te zijn voor het faciliteren van de uitwisseling van kennis en informatie tussen individuele onderzoekers/wetenschappers en organisaties op verschillende plekken. Op deze manier zal er door middel van accurate kennis over de conditie van de zeeschildpadden en hun leefomgeving effectieve beschermingsacties en maatregelen kunnen worden ingezet.

Niet alleen in Japan

Niet alleen in de Japanse zee zijn de zeeschildpadden bedreigd, over de hele wereld daalt het aantal zeeschildpadden snel. Dit komt door de verslechtering van het milieu en het gebruik van dieronvriendelijke visnetten. Veel natuurlijke stranden zijn de afgelopen jaren vernietigd door de plastic soep.

Daarom zijn er in verschillende landen organisaties zoals The Sea Turtle Association druk bezig de zeeschildpadden te redden. Onder andere in Vietnam, Taiwan en Sri Lanka.

Wat kunt u doen

Op het moment dat u een reis boekt bij iki Travels krijgt u in het boekingsformulier de mogelijkheid om te kiezen voor een donatie van € 10,- waarbij u de Sea Turtle Association helpt. Elke gedoneerde euro wordt door iki Travels verdubbeld. Zo helpen wij samen de zeeschildpad naar een betere toekomst. Het bedrag wordt 100% gedoneerd.

Breng zelf een bezoek aan een zeeschildpadden!

Zowel in Japan als Sri Lanka en andere Aziatische landen zijn er verschillende schildpaddenopvangcentra die u voor een klein bedrag rondleiden over de opvang en u laten kennismaken met de zeeschildpadden zelf. U krijgt hierbij niet alleen kennis over de schildpadden maar ook in sommige opvangcentra de kans om zelf een schildpadje vrij te laten.

Daarnaast is het in Japan bij de tropische Yaeyama eilanden mogelijk om te gaan scuba diven. Tijdens het duiken bestaat de kans dat u zeeschildpadden tegenkomt. Een prachtig gezicht!

Sea Turtles Sri Lanka

Groene tips voor uw reis

Groene tips!

  1. Ga zuinig om met water. Laat bijvoorbeeld de kraan niet lopen als u aan het tandenpoetsen bent en gebruik uw handdoek meer dan een keer. Zet ook de airco uit als u de hotelkamer verlaat.
  2. Neem uw eigen waterfles mee. Daarmee voorkomt u dat u zelf plastic flesjes moet kopen en zo onnodig plastic verbruikt. In sommige landen is het kraanwater niet drinkbaar. Dan staan er (meestal) watercontainers in uw accommodatie zodat u veilig uw herbruikbare waterfles kunt vullen. Natuurlijk zijn er ook plekken waar geen tappunten zijn. De meest betrouwbare methode om water te zuiveren is koken. Een andere veilige manier om uw water te zuiveren is de Steripen. Een Steripen werkt op basis van ultraviolet lichten. Het kleine apparaatje doodt bacteriën en virussen met ultraviolet licht.
  3. Neem waar mogelijk een non-stop vlucht. Deze zijn minder belastend voor het milieu, omdat vooral het opstijgen en landen vervuilend is.
  4. Eet lokale gerechten. Lokale gerechten worden bereid met producten uit de regio. Dat betekent dat de afstand die de ingrediënten hebben afgelegd meestal vrij kort is. Daarnaast is het eten van lokale gerechten ook zoveel leuker, omdat u via nieuwe smaken pas echt een land leert kennen. U kunt ook lokale souvenirs kopen. Dat is goed voor het milieu en de lokale economie.
  5. Laat niks achter. Neem uw afval altijd mee en laat geen troep achter. Breng afval daar waar het hoort, in de afvalbak. Laat het zeker niet op de straat of in de natuur achter.
  6. Raak koraal niet aan om zo het koraal te beschermen. Sommige zonnebrandcrèmes zorgen ervoor dat koraal afsterft. Bescherm uzelf van de zon met een zwemshirt of gebruik koraal vriendelijke zonnebrand.
  7. Breng geen illegale souvenirs mee. Bedreigde dier- of plantsoorten, of cultureel erfgoed zoals fossielen en koralen.