praktische informatie over Sri Lanka

De beste tijd om door Sri Lanka te reizen

Sri Lanka is een tropisch eiland en het is eigenlijk altijd goed weer om naar Sri Lanka te gaan. De temperatuur is het hele jaar door tussen de 26 en 35 graden Celsius. In de binnenlanden is Sri Lanka bergachtig, waardoor het door het hoogteverschil een stuk koeler is dan aan de kust.

Ook aan de kust is het goed uit te houden door de koele wind vanaf de oceaan. Let u er wel op dat u met de felle zon en het koele briesje zeer snel verbrand.

Het regenseizoen langs de stranden (het zuiden en westen van Sri Lanka) is van mei t/m augustus. In de bergen en het noorden is de grootste kans op regen in juni – juli en oktober – november. Colombo zit hier een beetje tussen in.

Klimaat tabel

Colombo jan feb mrt apr mei jun jul aug sept okt nov dec
temperatuur 30 31 31 31 30 29 29 29 29 29 30 30
neerslag in mm 84 64 114 254 335 190 130 97 158 353 307 152

 

Kleding

Vergeet i.i.g. uw zwemkleding niet. In de bergen kan het fris zijn, dus raden wij u aan dunne kleding mee te nemen, die over elkaar aan te trekken is. Bij tempels en andere heiligdommen kunt u alleen naar binnen als de benen en schouders bedekt zijn. U dient uw schoenen bij de ingang achter te laten bij het betreden van een heiligdom, hierbij zijn eenvoudige schoenen die makkelijk aan en uit gaan het meest praktisch. De zon kan zeer fel zijn en het strand extreem wit dus is een goede zonnebril en een hoedje aan te raden.

Tempels

In een tempel dient u niet te bloot gekleed te zijn en geen hoofddeksel te dragen. Bij de ingang dient u uw schoenen uit te doen. Als u gaat zitten zorgt u er dan voor dat uw voeten naar achteren wijzen en niet richting de boeddhabeelden. Bij sommige bekende tempels kunt u iemand op uw schoenen laten passen in ruil voor een kleine fooi.

Reisdocumenten

Voor Sri Lanka heeft u een geldig paspoort. Uw paspoort moet na vertrek uit Sri Lanka nog minimaal zes maanden geldig zijn. Controleert u dat alstublieft op tijd. Uw hele vakantie kan er door in duigen vallen. Er is voor Nederlanders en Belgen een visumplicht.

Geld

In de meeste plaatsen kunt u met uw Nederlandse bankpas Sri Lankaanse Rupees pinnen. De meeste Belgische banken hebben de Belgische bankpassen standaard geblokkeerd voor pinnen buiten Europa. U kunt bij uw bank deze blokkade tijdelijk uit laten zetten. Bij de wisselkantoren, banken en hotels kunt u cashgeld wisselen. Op veel plaatsen wordt creditcard geaccepteerd. Houdt u er wel rekening mee, dat er extra kosten voor het gebruik van de creditcard kunnen worden berekend.

Bewaar de wisselbonnetjes, indien u aan het eind van de reis uw restant rupees terug wilt wisselen naar euro’s dan heeft u deze nodig.

Vaccinaties en gezondheid

Voor Sri Lanka heeft u verschillende vaccinaties nodig ook al zijn ze niet wettelijk verplicht. Raadpleeg hiervoor altijd uw huisarts, de GGD in uw woonplaats, Travel Clinic Havenziekenhuis in Rotterdam of het Tropencentrum AMC in Amsterdam. Zij geven ook advies met betrekking tot malaria en malariapillen. Naast malaria is ook dengue (knokkelkoorts) zorg van aandacht. Smeer u consequent in met een goed antimuggen middel. Voorkomen is zeker in dit geval veel beter dan genezen.

De verandering van temperatuur en voedsel alsmede het andere ritme en het tijdverschil kunnen uw maag makkelijk van streek maken. Let er op dat vlees en vis goed doorbakken zijn en ter plekke klaar gemaakt worden. Door de warmte verliest u veel vocht, zorg dat u overdag genoeg (non-alcohol) drinkt om dit vochtverlies op te vangen. Alcoholische dranken versterken het uitdrogen juist. Het is beter voor uw maag niet te koude drankjes te drinken.

Door zweten verliest u veel zout. U kunt het zout tekort aanvullen door het innemen van zoutoplossingen, maar als voorzorg kunt u ook wat extra zout op het eten strooien of zoute drop/ zwart-wit snoepjes mee te nemen.

Het water uit de kraan is niet te drinken. Overal zijn voor weinig geld flessen water te kopen. Gebruik deze ook voor tandenpoetsen. Controleer als u een fles koop of deze niet eerder open is geweest.

Het is aan te raden een kleine medicijnkit samen te stellen met wat pleisters, diarree remmers, jodium, ORS etc.

Diefstal

Sri Lanka is in het algemeen geen gevaarlijk land en u kunt ‘s avonds zonder problemen door de drukkere straten lopen.

Wel zijn er zakkenrollers. Wij raden aan een moneybelt onder uw kleren te gebruiken en uw camera in uw rugtas op te bergen als u die niet gebruikt. Veel luxere hotels hebben een kluisje op de kamer of bij de receptie.

Er heerst nog veel armoede in Sri Lanka en het is beter niet de kat op het spek te binden door met grote hoeveelheden geld te zwaaien. Stop een kleine hoeveelheid contant geld (dagvoorraad) in uw portemonee en het grote geld in uw moneybelt.

Fooien

De portiers in hotels, de kuiers op het vliegveld en de gidsen leven van de fooien. Zij krijgen niet of nauwelijks salaris. Houdt u daar rekening mee als u goed geholpen bent. Er wordt geregeld geprobeerd een fooi af te dwingen voor kleine diensten. U bepaalt zelf of u een fooi geeft of niet.

Electriciteit

De netspanning in Sri Lanka is bijna overal 230 volt. Men gebruikt voornamelijk de oude engelse stopcontacten met 3 ronde gaatjes. Voor uw scheerapparaat of het opladen van apparatuur heeft u dan ook een wereldstekker nodig. De electriciteit valt geregeld uit. Het is dan ook raadzaam om een zaklantaarn mee te nemen.

Fotografie

Het fotograferen van militaire objecten, politie en grensposten is niet toegestaan. Het fotograferen van heiligdommen kan gevoelig liggen. Op de bekende toeristische plekken moet bij de entree betaald worden voor uw camera mee naar binnen te nemen. Kijkt u eerst even of dit toegestaan is. De lokale bevolking vindt het in het algemeen geen probleem gefotografeerd te worden.

Tijdverschil

Sri Lanka kent geen zomer en wintertijd. In de winter is het in Sri Lanka drie en half uur later dan in Nederland, in de zomer vier en half uur later.

Ambassades

Sri Lankaanse ambassade in Nederland

Jacob de Graefflaan 2, 2517 JM Den Haag

Telnr. 0031 (0)70 365 59 10

Faxnr. 0031 (0)70 346 55 96

www.infolanka.nl

Sri Lankaanse ambassade in België

Jules Lejeunestraat 27, 1050 Brussel

Telnr. 0032 (0)2 344 55 85

Faxnr. 0032 (0)2 344 67 37

Email: sri.lanka@skynet.be

Nederlandse ambassade in Sri Lanka

25, Torrington Avenue Colombo 7

Telnr. 0094 (11) 251 02 00

Faxnr. 0094 (11) 250 28 55

www.hollandinsrilanka.org

Ereconsulaat van België in Sri Lanka

3/1, Police Park Terrace, Colombo 5

Telnr. 0094 (11) 250 43 51

Faxnr. 0094 (11) 250 43 52

Email: consul.belgium@unilink.lk